NIEZGODNOŚCI PEPSYNY

Opis niezgodności
Procesy trawienia białek rozpoczynają się w pH niższym niż 4. Pepsyna jest związkiem o budowie peptydowej stąd może zostać unieczynniona na skutek denaturacji pod wpływem etanolu bądź silnie kwasowego środowiska tak jak inne białka. Do takich substancji zaliczamy 10% kwas solny obecny w recepcie w ilości powyżej 5%, wspomniany wyżej etanol oraz garbniki zawarte w nalewkach – np. z kory chinowej.
Jednoczesna obecność alkoholu i kwasu solnego zwiększa rozkład pepsyny. Dla przykładu 52% stężenie alkoholu i 0,66% kwasu solnego powoduje w takich warunkach całkowitą inaktywacje pepsyny w ciągu kilku godzin. Dodatkowo obecność garbników pogłębia niekorzystne zmiany jakim jest strącenie białka.
Przykłady recept i stosowane rozwiązania
Rp. | |
Pepsini | 1,0 |
Acidi hydrochloridi dil. | 5,0 |
M.f.sol. | |
D.S. 20 kropli na wodzie pół godziny przed posiłkiem |
W recepcie należy dodać wody do 100 g i ewentualnie środek poprawiający smak, np. Sir. simplices. Zmianę należy uzgodnić z lekarzem.
Rp. | |
Pepsini | 1,0 |
Chinae trae | 5,0 |
M.D.S. Pół godziny przed posiłkiem 20 kropli z wodą |
Należy wykonać osobno roztwór zawierający pepsynę, oddzielnie nalewkę oraz skorygować Signum.
Rp. | |
Pepsini | 5,0 |
Acidi hydrochlorici dil. | 5,0 |
Strychni trae | 5,0 |
Chinae trae | 15,0 |
M.D.S. 3 x dz po 20 kropli na łyżeczkę wody |
Recepta jest niemożliwa do wykonania. Obecność garbników dodatkowo spowoduje strącenie białka. Zmianę należy uzgodnić z lekarzem wystawiającym receptę.
Rp. | |
Pepsini | 5,0 |
Acidi hydrochloridi 10% | 10,0 |
M.f.sol | |
D.S. Po 5 kropli przed jedzeniem |
Aby wykonać poprawnie lek, należy 5 g pepsyny rozpuścić w 15 g wody, następnie do roztworu dodać 5 g przepisanego rozcieńczonego kwasu solnego.
Bibliografia
- Jachowicz R., Receptura apteczna, 2015, PZWL, Warszawa.
- Krówczyński L., Ćwiczenia z receptury, 2000, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
- http://www.aptekarzpolski.pl/2016/01/trudnosci-i-niezgodnosci-recepturowe/ (dostęp 22.09.2019).
- https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=653 (dostęp 22.09.2019).