NIEZGODNOÚCI PEPSYNY

Pepsyna to fizjologicznie wytwarzana w komĂłrkach gƂównych ĆŒoƂądka endopeptydaza. Najczęƛciej otrzymywana z bƂony ƛluzowej ĆŒoƂądka ƛwiƄ, cieląt bądĆș owiec. Zwiększa Ƃaknienie, normalizuje pH soku ĆŒoƂądkowego, a takĆŒe uƂatwia procesy ĆŒoƂądkowego trawienia biaƂek. Preparaty z pepsyną zalecane są w chorobach przebiegających z jej niedostatecznym endogennym wydzielaniem, w przypadku braku Ƃaknienia, niedokwaƛnoƛci, przewlekƂym zapaleniu bƂony ƛluzowej ĆŒoƂądka oraz nadmiernie nasilonych procesach fermentacyjnych. Czasami zalecana jest takĆŒe po wycięciu ĆŒoƂądka czy zaburzeniach trawienia spowodowanych chorobami wątroby.
Opis niezgodnoƛci

Procesy trawienia biaƂek rozpoczynają się w pH niĆŒszym niĆŒ 4. Pepsyna jest związkiem o budowie peptydowej stąd moĆŒe zostać unieczynniona na skutek denaturacji pod wpƂywem etanolu bądĆș silnie kwasowego ƛrodowiska tak jak inne biaƂka. Do takich substancji zaliczamy 10% kwas solny obecny w recepcie w iloƛci powyĆŒej 5%, wspomniany wyĆŒej etanol oraz garbniki zawarte w nalewkach – np. z kory chinowej.

Jednoczesna obecnoƛć alkoholu i kwasu solnego zwiększa rozkƂad pepsyny. Dla przykƂadu 52% stÄ™ĆŒenie alkoholu i 0,66% kwasu solnego powoduje w takich warunkach caƂkowitą inaktywacje pepsyny w ciągu kilku godzin. Dodatkowo obecnoƛć garbnikĂłw pogƂębia niekorzystne zmiany jakim jest strącenie biaƂka.

PrzykƂady recept i stosowane rozwiązania
Rp.
Pepsini1,0
Acidi hydrochloridi dil.5,0
M.f.sol.
D.S. 20 kropli na wodzie póƂ godziny przed posiƂkiem

W recepcie naleĆŒy dodać wody do 100 g i ewentualnie ƛrodek poprawiający smak, np. Sir. simplices. Zmianę naleĆŒy uzgodnić z lekarzem.

Rp.
Pepsini1,0
Chinae trae5,0
M.D.S. PóƂ godziny przed posiƂkiem 20 kropli z wodą

 NaleĆŒy wykonać osobno roztwĂłr zawierający pepsynę, oddzielnie nalewkę oraz skorygować Signum.

Rp.
Pepsini5,0
Acidi hydrochlorici dil.5,0
Strychni trae5,0
Chinae trae15,0
M.D.S. 3 x dz po 20 kropli na ƂyĆŒeczkę wody

 Recepta jest niemoĆŒliwa do wykonania. Obecnoƛć garbnikĂłw dodatkowo spowoduje strącenie biaƂka. Zmianę naleĆŒy uzgodnić z lekarzem wystawiającym receptę.

Rp.
Pepsini5,0
Acidi hydrochloridi 10%10,0
M.f.sol
D.S. Po 5 kropli przed jedzeniem

 Aby wykonać poprawnie lek, naleĆŒy 5 g pepsyny rozpuƛcić w 15 g wody, następnie do roztworu dodać 5 g przepisanego rozcieƄczonego kwasu solnego.

Bibliografia
  1. Jachowicz R., Receptura apteczna, 2015, PZWL, Warszawa.
  2. KrówczyƄski L., Ćwiczenia z receptury, 2000, Wydawnictwo Uniwersytetu JagielloƄskiego, Kraków.
  3. http://www.aptekarzpolski.pl/2016/01/trudnosci-i-niezgodnosci-recepturowe/ (dostęp 22.09.2019).
  4. https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=653 (dostęp 22.09.2019).